Klockguide - Vad betyder facktermerna?

Alarm / multilarm
Klockor med alarm innebär att du kan ställa ett alarm som ljuder en alt. 2 gånger per dygn (ställs i 12 timmars cykler), det finns både digitala och analoga alarm på armbandsur. Vissa klockor har multilarm och du kan då ställa flera larm per dygn. Det finns även mekaniska klockor med alarm funktion.

Analog
En analog klocka har endast visare som tidvisare.

ATM
ATM betecknar atmosfärens tryck. I klocksammanhang står ATM för klockans vattentäthet. En ATM motsvarar ett vattendjup på 10 meter. Detta ska dock inte tolkas som att det går att bada med klockan. En klocka som tål bad måste tåla minst 10 ATM, dvs 100 meter. Skall du dyka med klockan krävs en vattentäthet på minst 20ATM, 20 Bar eller 200m.

Arabiska siffror
I klock sammanhang brukar man uttrycka designen på klockans urtavla med hjälp av beskrivningen av det som kallas index. De är oftast streck, arabiska eller romerska siffror.

Automatiska klockor 
Ett automatiskt armbandsur har inga batterier utan laddas av handledsrörelser. Rörelserna sätter en rotor i rörelse som i sin tur spänner en drivfjäder. Det automatiska armbandsuret uppfanns på 1700-talet av Breuget.

Barometer 
Barometer är en mätare av lufttryck i hektopascal, en digital barometer visar lufttrycket de kommande 24 timmarna. Exempel på varumärken som har armbandsur med denna funktion är Suunto, Casio och Tissot t-Touch.

Boett
Boetten är själva klockan som innesluter verket. 

Centrumsekundvisare
Sitter monterad i mitten på urtavlan, på samma axel som tim och minutvisaren.

Datum
Datumvisning innebär att klockan visar dagens datum, måste normalt justeras vid varje månadsslut, men det finns verk som klarar 31,30 & 28 dagar, den funktionen kallas perpetual.

Djupmätare
Sensor som känner av trycket under vatten.

Drivfjäder
Används i mekaniska klockor för att förse urverket med energi. Den kan dras upp antingen manuellt (handjagare) eller genom ett automatiskt verk (genom kroppens rörelse) det finns även en funktion som kallas Kinetic (Seiko) där man laddar energin från det automatiska verket i en accumulator, och får då samma precision som en batteridriven klocka, och med en gångreserv på upp till 6 mån.

Dykarur
En vanlig benämning på en klassiskt sportig klocka med en vridring. Ringen går endast att vrida åt ett håll. För att klara funktionen som en dykarklocka med tuber rekommenderar vi en vattentät het på minst 300m.

Fjäderhus
Består av drivfjäder och fjäderhuskärna. Fjäderhuskärnan används till att spänna drivfjädern när man drar upp klockan. Fjäderhuset lagrar sedan energin och portionerar ut kraft så att uret går.

Förskruvad krona 
Kronan skruvas in och ut  när man skall för att ställa in tid och datum, ungefär som en barnsäker flaskkork. Detta ger ett extra skydd mot fukt och smuts.

Glas
Normalt används tre typer av glas till klockor. Det är plexi, mineral, eller safirglas. Safirglas är det material som är reptåligast.

Guldboett
Vanligaste guldhalten är 18 & 14 karat. Boetten har en karatstämpel, oftast på utsidan av boetten men på äldre ur sitter stämpeln  på insidan.

Gulddoublé
Används väldigt sällan idag, den vanligaste metoden att färga stål i klockboetter är en ytbehandling som kallas PVD. Det blir en väldigt slitstark ytbehandling som inte slits bort.

Gångreserv
Beskriver hur länge en automatisk eller mekanisk klocka går efter att den är fullt laddad eller fullt uppdragen, kallas även för gångtid.

Höjdmätare
Inbyggd trycksensor för mätning av lufttryck vilket i sin tur ger en avläsning av höjden.

Indexmarkering
Visning för timmar, minuter och sekunder. Ickenumeriska.

Krona
Normalt placerad på höger sida av boetten och används för att ställa in tid och datum. Kan antingen dras ut eller skruvas ut beroende på typ.

Kronograf
Med chronograf funktionen kan du ta tid, denna funktion borde egentligen heta chronoscope med tanke på att du faktsikt bara ser tidtagningen, inte skriver den.

Mekanisk klocka
Klocka som dras upp manuellt genom att vrida kronan medsols. Kraftens lagras med hjälp av en fjäder, varpå energin portioneras ut för att få klockan att gå.

Mineralglas
Ett framförallt stryktåligt glas, som går, men är svårt att repa.

Månfasvisning
Klockan visar månfasen genom dess tjugonio och en halv dag där korrigering på fyrtiofem minuter extra per månad oftast är inräknad.

Romerska siffror
Används på urtavlor och består av I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII.

Safirglas
Framställt av syntetisk safir och är ett mycket hårt glas som även benäms som ett "repfritt" glas, det är dock inte hela sanningen, diamant är ett hårdare material och kan därför repa ett safirglas.

Självuppdragande
Självuppdragande eller automatisk klocka som det också kallas laddas av rörelser som sätter en rotor i rörelse vilket spänner en drivfjäder som gör att klockan går.

Stainless steel / Rostfritt stål
Stainless steel innebär att boetten är tillverkad i rostfritt stål, alla klockor i vårt sortiment är tillverkade helt i stål, om vi inte anger andra material, exempelvis titan, guld eller ceramica.

Urverk
Urverket är klockans hela inre mekanism som sköter alla klockans funktioner.

Vattenskydd – Hur fungerar skalan?
10 m – 1 ATM - Undvik all kontakt med vatten.
30 m - 3 ATM - Klockan tål mindre regn och vattenstänk.
50 m - 5 ATM - Klockan tål dusch och regn, i vissa fall även bad beroende på fabrikat.
100 m - 10 ATM - Klockan tål bad, simning, snorkling, dusch och regn.
200 m - 20 ATM - Klockan tål dykning.

Dualtime & GMT
Klockan har en funktion med en extra visare  eller ett digitalt fält där man kan ställa två olika tider, den ena är 24h så att man lätt skall veta när på dygnet tidsskillnaden är, perfekt när man har vänner och familj på andra sidan jorden.